Cohort SPIN: aquests són els detalls de l’estudi

La Cohort SPIN

La cohort SPIN (Sant Pau Initiative on Neurodegeneration) ens està permetent conèixer molts aspectes sobre la malaltia d’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. Un major coneixement d’aquestes malalties ens apropa una mica més a un tractament eficaç.

Els participants de la cohort SPIN (pacients i participants voluntaris sans) col·laboren en la realització d’una sèrie de proves diagnòstiques i de seguiment que ens permet conèixer quines alteracions bioquímiques i estructurals ocorren en aquestes malalties.

SPIN cohort

En un article publicat recentment a la revista Alzheimer’s & Dementia: Translational Research and Clinical Interventions recollim els detalls relacionats amb els diferents protocols seguits dins de la cohort SPIN. Conèixer aquests detalls tècnics permet a altres centres de recerca aplicar el mateix tipus d’estudis, amb les mateixes característiques, i així fer-los més comparables. Això facilita enormement la col·laboració entre centres, aspecte fonamental en la investigació de noves eines diagnòstiques o en el coneixement de les malalties.

En els detalls publicats en l’article s’especifica per exemple quines proves s’administren en l’exploració neuropsicològica per a l’avaluació de la memòria i altres funcions cognitives. També expliquem com recollim, emmagatzemem i analitzem les mostres de sang i líquid cefaloraquidi per a l’estudi de biomarcadors relacionats amb les malalties neurodegeneratives. Així mateix es detallen paràmetres tècnics en referència als estudis de neuroimatge com la ressonància magnètica o proves de medicina nuclear.

Els estudis derivats de la cohort SPIN han donat ja lloc nombrosos resultats que s’han reflectit en treballs, comunicacions i publicacions científiques. En aquest enllaç podreu trobar un document de caràcter divulgatiu on recollim els principals resultats.

Més informació:

The Sant Pau Initiative on Neurodegeneration (SPIN) cohort: A data set for biomarker discovery and validation in neurodegenerative disorders. Alcolea, D, Clarimón, J, Carmona-Iragui, M et al. Alzheimers Dement (N Y) 2019

Feu un comentari