Marcadors de l’esclerosi lateral amiotròfica i la degeneració frontotemporal

El Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau ha publicat a la revista Neurology l’article “CSF sAPPβ, YKL-40, and NfL along the ALS-FTD spectrum”. Aquest treball ha estat portat a terme des de la Unitats de Memòria i la Unitat de Malalties Neuromusculars del Servei de Neurologia per tal d’investigar la utilitat clínica dels marcadors de líquid cefaloraquidi pel diagnòstic i el pronòstic de l’esclerosi lateral amiotròfica i la degeneració frontotemporal.

Degeneració frontotemporal i esclerosi lateral amiotròfica

La degeneració frontotemporal és una malaltia neurodegenerativa que es manifesta amb alteracions de conducta i/o de llenguatge de curs progressiu. En ocasions s’acompanya de problemes motors, com la malaltia de neurona motora o esclerosi lateral amiotròfica. Avui en dia es considera que degeneració frontotemporal i esclerosi lateral amiotròfica són dues manifestacions clíniques de la mateixa malaltia.

Neurology marcadors-ELA-DFT Sant Pau Memory Unit - Barcelona

En què consisteix l’estudi

En aquest estudi, els equips de la Unitat de Memòria i la Unitat de Malalties Neuromusculars han col·laborat per analitzar tres marcadors en mostres de líquid cefalorraquidi de més de 170 pacients i voluntaris participants dins la cohort SPIN (Sant Pau Initiative on Neurodegeneration).

Resultats principals i rellevància de l’estudi

L’estudi planteja que un marcador del processament de la proteïna amiloide (sAPPß), un marcador d’inflamació (YKL-40) i un marcador de degeneració neuronal (NfL) al líquid cefaloraquidi podrien ser valuoses eines per a mesurar l’estadiatge i pronòstic dels pacients dins de l’espectre clínic de l’esclerosi lateral amiotròfica i la demència frontotemporal. Els seus resultats demostren que els nivells de sAPPß, de YKL-40 i de NfL al líquid cefaloraquidi tradueixen la neurodegeneració en regions frontotemporals i ajuden a pronosticar la progressió clínica d’aquestes malalties.

Més informació

Part dels resultats que ara es publiquen van ser premiats com a millor comunicació a la reunió de la Societat Catalana de Neurologia 2018.

Aquest estudi ha comptat amb el finançament del Fondo de Investigación en Salud (FIS) de l’Institut de Salut Carlos III, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a través del “Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut” (PERIS), i la Fundació La Marató de TV3.

 

Els detalls de la publicació poden consultar-se aquí:

CSF sAPPβ, YKL-40, and NfL along the ALS-FTD spectrum. Illán-Gala, I, Alcolea, D, Montal, V et al. Neurology 2018

Feu un comentari