Dia Mundial de l’Alzheimer: Sant Pau es centra en les persones amb síndrome de Down

En el Dia Mundial de l’Alzheimer, es busca conscienciar sobre aquesta malaltia neurodegenerativa incurable que afecta principalment persones d’edat avançada. No obstant això, aquest any, l’Hospital de Sant Pau ha centrat la seva atenció en un grup particularment vulnerable: les persones amb síndrome de Down.

L’Alzheimer es caracteritza pel deteriorament cognitiu i trastorns de comportament, sent la pèrdua de memòria recent un dels seus símptomes més notoris. En el cas de les persones amb síndrome de Down, s’estima que més del 90% d’aquesta població desenvoluparà l’Alzheimer a partir dels 40 anys, convertint-se en la principal causa de mort en aquest grup.

El diagnòstic en persones amb síndrome de Down és complicat a causa de la discapacitat intel·lectual i la manca d’eines d’avaluació adequades. Per aquesta raó, el 2014 es va crear la Unitat Alzheimer-Down de Sant Pau en col·laboració amb la Fundació Catalana Síndrome Down.

Aquesta unitat ofereix un Pla de Salut integral únic al món, al llarg de la vida de les persones amb Alzheimer i síndrome de Down. L’equip multidisciplinari inclou neuròlegs, neuropsicòlegs i treballadors socials, havent atès més de 1.000 pacients fins a la data.

El més destacat d’aquesta iniciativa és el seu enfocament humà, oferint acompanyament i suport a les famílies i cuidadors dels pacients, els quals es veuen fortament afectats emocionalment per la malaltia. A més, la unitat facilita la participació en el projecte de recerca “Down Alzheimer Barcelona Neuroimaging Initiative” (DABNI), que busca entendre millor els mecanismes de l’Alzheimer en persones amb síndrome de Down a través de l’estudi de biomarcadors.

En un esdeveniment important, actualment s’està duent a terme el primer assaig farmacològic en pacients amb síndrome de Down, amb una vacuna dissenyada per reduir l’acumulació de proteïna amiloide en el cervell i afluixar la progressió de l’Alzheimer.

Feu un comentari