L’Alzheimer’s Association ha atorgat 3 projectes competitius a la nostra unitat

L’Alzheimer’s Association ha atorgat 3 projectes competitius a la nostra unitat. Els projectes finançats han estat els següents:

Paper dels miARN sinàptics i miARN derivats d’astròcits en la malaltia d’Alzheimer (AARG-22-974373) liderat per la Dra Olivia Belbin

La malaltia d’Alzheimer (AD) podria ser impulsada per l’efecte d’unes petites molècules (microRNAs) en unions neuronals del cervell, denominades sinapsis, que es veu agreujada per l’alliberament de microRNA en vesícules com a part de la resposta inflamatòria. Compararem l’expressió de microRNA en sinapsi i vesícules de cervell postmortem i sang de voluntaris amb i sense patologia Alzheimer. Aquest estudi podria servir de guia per a estratègies terapèutiques que previnguin o redueixin l’estrès sináptico en l’AD.

 

Estudis multimodals de biomarcadores inflamatoris en la malaltia d’Alzheimer associada a la síndrome de Down (AARG-22-973966) liderat per la Dra Maria Carmona Iragui

Atès que la malaltia d’Alzheimer és una condició complexa en la qual la inflamació juga un paper rellevant, aquest projecte té com a objectiu estudiar biomarcadors inflamatoris en persones amb síndrome de Down, una forma genèticament determinada de malaltia d’Alzheimer. Determinarem els fenotips inflamatoris en plasma, LCR i vesícules extracelul·lars derivades d’astròcits i la seva associació amb neuroimatge i cognició en una cohort d’adults amb síndrome de Down.

 

Bases moleculars de l’efecte protector del bilingüisme contra la deterioració cognitiva (AACSF-22-972945) liderat pel Dr Miguel Angel Santos Santos

Hi ha estudis que demostren que ser bilingüe pot retardar l’edat d’inici de demència fins a 4 anys. Coneixement de com el bilingüisme contribueix a la protecció contra processos fisiopatològics és crucial per a traslladar aquest coneixement a estratègies susceptibles a ser implementades com a polítiques socials de baix cost amb el potencial de reduir l’impacte de la demència en el món. Estudiarem quins són els “ingredients” claus del bilingüisme que proporcionen protecció contra la deterioració cognitiva i com es relacionen amb processos fisiopatològic crucials reflectits en biomarcadors de líquid cefalorraquidi, plasma i de neuroimatge.

Feu un comentari