El ensayo clínico con el tratamiento antiamiloide Lecanemab anuncia resultados positivos

El ensayo clínico con el tratamiento antiamiloide Lecanemab anuncia resultados positivos

El pasado día 27 de septiembre las compañías Eisai y Biogen comunicaron los resultados del estudio fase 3 con el medicamento Lecanemab (también llamado BAN2401). El estudio demuestra un beneficio del 27% de Lecanemab comparado con placebo a los 18 meses. Lecanemab es un medicamento antiamiloide que se administra cada dos semanas vía endovenosa. El tratamiento no cura o detiene la enfermedad, pero sí ralentiza su progresión. Como efectos adversos, el tratamiento con Lecanemab se asoció a edema o microhemorragias cerebrales en el 21% de los pacientes tratados, aunque la gran mayoría de estas alteraciones no provocaron síntomas.

Las compañías tienen previsto presentar los datos a las agencias reguladoras de Europa y EEUU en los próximos meses.

Los resultados suponen una muy buena noticia por el campo y para las personas con Alzheimer, porque abren la posibilidad de tener un tratamiento que modifique el curso de la enfermedad. Hay que tener en cuenta que el tratamiento con Lecanemab no está disponible en la actualidad, y en caso de que se apruebe, este proceso puede tardar entre 1 y 3 años hasta que la medicación esté disponible para los pacientes en nuestro país. El hospital de Sant Pau está participando en el estudio de extensión con Lecanemab y el estudio está cerrado y no permite la inclusión de nuevos pacientes. En los próximos meses, otras compañías harán públicos los resultados de otros estudios similares.

14 comentarios en «El ensayo clínico con el tratamiento antiamiloide Lecanemab anuncia resultados positivos»

 1. Bon dia,
  Entenc que no estan inclosos els pacients amb malaltia de Pick que és la
  que té el meu marit

  Salutacions
  Emilia

  Responder
  • Bon dia Emilia, efectivament aquest tractament està dissenyat específicament per la malaltia d’Alzheimer donat que actua sobre els dipòsits de proteïna amiloide. Per tant no és una medicació aplicable a pacients amb altres malalties neurodegeneratives com la malaltia de Pick.

   Responder
 2. Hola,

  M´hagués agradat que haguéssiu comptat amb la meva mare per l´estudi, vaig encriure fa un parell d´anys per si la mare podria formar part d´algun assaig ja que es molt jove ( 67anys quan li van diagnosticar) . Lamentablement aquesta enfermetat no té espera per tant d´aqui 2 o 3 anys que surti al mercat el medicament no ens suposa cap noticia positiva per a nosaltres 🙁

  Salutacions,

  Marta

  Responder
  • Hola Marta, gràcies pel teu comentari. Els assaigs farmacològics tenen uns estrictes períodes i requeriments que estan regulats a nivell internacional. És possible que en el moment concret en què aquest estudi ens va permetre incloure nous participants a l’Hospital de Sant Pau (tan sols uns pocs mesos) la teva mare no complís els criteris específics que es requerien a l’estudi. Entenem que el caràcter progressiu de la malaltia pot fer que aquest tipus d’avenços arribin tard per algunes persones, tot i que hem de dir que encara desconeixem quin serà el context d’ús i la fase de la malaltia en què s’administrarà aquest medicament (si finalment és aprovat).
   En qualsevol cas, si ens feu arribar les dades concretes de la teva mare a través del correu estudismemoria@santpau.cat, el nostre equip d’assaigs clínics podrà revisar el seu cas concret i si hi ha opció de participar en altres estudis actius o previstos.

   Responder
 3. Bon dia,
  El meu pare esta diagnosticat d’Alzheimer. Com podem fer per entrar a l’assaig o si mes no fer una valoracio del seu cas?
  Gracies

  Responder
  • Hola Alicia, gràcies per contactar. Aquest estudi en particular ja no permet la inclusió de nous/noves participants, però sí que n’hi ha d’altres en els que s’estan provant medicaments de característiques semblants. Si voleu que revisem si el teu pare pot participar en algun d’aquests estudis actius, si us plau, feu arribar les seves dades al nostre equip d’assaigs clínics a través del correu estudismemoria@santpau.cat.

   Responder
 4. Es una bona noticia i, especialment, que el equip de Memoria de Sant Pau hagi contribuït en el assaig clínic.
  Es confirma que el Lecanemab s’utilitzara en fases inicials de la malaltia o també es considera d’utilitat en fases avançades ?

  Responder
  • Gràcies Ferran! I tant que és bona notícia! Fins d’aquí unes setmanes no tindrem més detalls sobre els resultats de l’estudi, però en aquesta etapa només s’han avaluat pacients en fases inicials de la malaltia, i per tant, en cas que s’aprovi, el més probable és que aquest fós el seu context d’ús.

   Responder
  • Hola Susana, en aquest estudi els efectes secundaris d’edema cerebral i microhemorràgies s’han detectat a través d’estrictes i freqüents controls radiològics, però en la majoria de casos no han provocat símptomes.

   Responder
 5. Bon dia,

  Enhorabona per la feina feta i pel tracte que doneu als pacients. Vam estar poc temps amb vosaltres però el tracte sempre va ser molt carinyos i professional. Això s’agraeix moltíssim.

  Responder
 6. Bon dia. Gràcies per la vostra feina. El meu pare va estar a punt de formar part de l’estudi, però tenia la malaltia massa avançada. No sé si aquest nou camí dels anti-amiloides té molt encara per descobrir, o si per contra el fet de presentar microhemorràgies en un 21% fa frenar el ritme. M’agradaria saber si considereu, a grans trets, que les investigacions sobre la malaltia han de seguir per aquest camí o si se n’han d’explorar d’altres. Ambdós progenitors han patit la malaltia i és un tema que m’interessa especialment.

  Responder
  • Tot i que la via anti-amiloide és la que està més avançada, no és l’única que s’està investigant. Hi ha desenes de medicaments en estudi, la majoria en fases més inicials de desenvolupament, dissenyats per atacar la malaltia d’Alzheimer des de punts de vista diversos. Si tens interès en aquest tema, et recomanem que consultis les sessions dels cicles divulgatius que vam fer fa un temps i que estan disponibles al nostre canal de Youtube, i en especial les que fan referència a assaigs clínics.

   Responder

Deja un comentario